מרכיבי ותפקידי הרוק
רוק הינו תמיסה מימית המופרשת על ידי בלוטות הרוק. אחוז המים ברוק של בני אדם עומד על 99.5%,
בעוד % 0.5 הנוספים מורכבים מאלקטרוליטים, ריר, גליקופרוטאינים, אנזימים (כגון עמילאז המפרק עמילן), מרכיבים אנטיבקטריאלים כגון IgA מופרש (אימונוגלובולין A – נוגדן בעל תפקיד חשוב במערכת החיסונית ברקמות ריריות) וליזוזים (אנזים מפרק חיידקים).
לרוק ישנם תפקידים רבים, העיקריים הם בעיכול מזון ושמירה על היגיינת פה. בנוסף, הרוק מאפשר פעילות אנטיבקטריאלית, סיכוך החלל של הפה, ויסות רמות ה PH, משמש כמדיום נוזלי דרכו מעוברים כימיקלים לעבר תאים קולטי טעם (חיוני לחוש הטעם), עוזר ברהמינרליזציה (היצמדות מינרלים הבונים את זגוגית השן מחדש) , וכן בניקוי מכני של חלל הפה ע"י הסרת שאריות מזון.
אצל אדם בריא בלוטות הרוק מפרישות 1-1.5 ליטר רוק ביממה כאשר בזמן שינה כמעט ואין הפרשה של רוק. הרוק מיוצר בתנאי מנוחה באופן רצוף ע"י מאות בלוטות רוק תת-ריריות קטנות ושלוש זוגות של בלוטות רוק גדולות. קצב הפרשת רוק במנוחה בממוצע הוא 0.3 מיליליטר לדקה, אך ביכולתו לעלות עד פי 10 בזמן טעימה או לעיסה.